En ledande ungersk modedesigner

En ledande modedesigner i Ungern

Per-Olov Käll

Det är i mitten av juni 2024 och vi befinner oss i staden Kecskemét i Ungern, en stad jag aldrig hört talas om tidigare. Staden ligger i stort sett i Ungerns geografiska mittpunkt, omkring nio mil sydost om Budapest. Om vi rör oss rakt österut från denna mittpunkt hamnar vi så småningom i Rumänien; om vi istället rör oss i  nordöstlig riktning hamnar vi i Ukraina. Övriga länder som kringgärdar Ungern är Slovakien i norr, Österrike och Slovenien i väster samt Kroatien och Serbien i söder. Denna krans av olika europeiska och slaviska nationer påminner oss om att Ungern för inte alltför länge sedan − fram till slutet av 1:a världskriget − var en del av det Habsburgska imperiet Österrike-Ungern. Denna dubbelmonarki (även kallad Donau-monarkin, eller på högtidlig byråkratprosa De i riksrådet företrädda kungarikena och länderna och den heliga ungerska Stefanskronans länder) visade sig dock vara en koloss på lerfötter och splittrades i sina beståndsdelar vid krigsslutet. Donau-monarkin var vid sitt fall faktiskt inte mer än ett halvsekel gammalt och flera av de ovan nämnda länderna (plus ytterligare ett antal) hade ingått i den habsburgska buketten av stater.

Kecskemét, namnet sägs syfta på ett ”getpass”, förefaller vara en stad av Norrköpings storlek. I likhet med den senare förfogar staden också över flera vackra byggnader. Ett exempel är Cifrapalatset, som uppfördes vid det förra sekelskiftet i Art Nouveau-stil.

Cifra-palatset i Kecskemét. Färdigställt 1902 i ungersk Art-Noveau-stil. (Public domain)

Även stadshuset, som tillkom i slutet av 1800-talet, är en sevärd byggnad. Efter att ha ätit glass på en glassbar i en park drar vi oss mot stadshuset för att titta närmare på det. Det är lördag och flera bröllop pågår i byggnaden. Brudar i vida vita, luftiga klänningar, brudgummar i mörkblå kostym och slips, vilket möjligen ser en aning varmt ut i det vackra sommarvädret.

Entrén till stadshuset i Kecskemét, byggt på 1890-talet. (Creative commons attr.)

Väl inne i stadshuset faller våra ögon på en pågående modeutställning av damkläder. Jag kan inget om vare sig damkläder eller tyger men häpnar över den estetiska elegansen hos dessa kreationer. Modedesignern som ligger bakom utställningen heter Kati Zoób och driver ett modehus i Budapest. Trots att vi misstänker att hon är ett betydande namn i Ungern kan jag i Wikipedia endast hitta beskrivningar av henne på ungerska och tyska. Däremot inte på vare sig engelska, franska eller italienska, (alltså språk som talas i länder som anses spela en framträdande roll inom den internationella modevärlden). På tyska Wikipedia säger man dock om henne att Kati Zoób är

eine ungarische Modedesignerin und die Gründerin des Modehauses Katti Zoób. Ihre Kollektionen wurden in Paris, London, Frankfurt, Dubai und Shanghai vorgestellt. Ihre Werke wurden zahlreich ausgezeichnet.” [1]

Kati Zoób, f. 1957, grundare av ett modehus i sitt eget namn i Budapest.

Ett urval av Zoóbs kreationer från utställningen i stadshuset i Kecskemét:

Foto PO Käll

NOTER

[1] Kati Zoób – oklart om förnamnet stavas med ett eller två t – är ”en ungersk modedesigner och grundare av modehuset Katti Zoób. Hennes kollektioner har presenterats i Paris, London, Frankfurt, Dubai och Shanghai. Hennes verk har fått talrika utmärkelser.”

[2] Deltagare i denna resa förutom undertecknad:

T.v. Orsolya Hoffmann, född och uppväxt i Ungern men sedan ett fyrtiotal år verksam som läkare i Sverige. T.h. Kerstin Käll. (Foto PO Käll)